2011. szeptember 18., vasárnap

Lamentálás

Valószínű Panka hatására, kicsit elgondolkodtam dolgokon, már ami a gyöngyözők etikáját illeti. Bizony visszaolvastam az általa is közzétett 2009-es Hoyacarnosa-féle bejegyzést virág mintájával, no meg Julcsiét is  a PIF-ekkel kapcsolatban. (Amin még meg is döbbentem. Mit nem adnék, ha egyszer egy PIF játékban részt mernék venni? És nem azon problémáznék, kell-e a többieknek az én kis kreálmányom at all? sic.)

Egyfelől nagyon fogom sajnálni, hogy Panka nem hagyja majd a kommentelés lehetőségét sem a blogjában, még akkor is, ha megértem döntését. Biztos találok majd én is más módot a vélemény-nyilvánításra.

Aztán még tovább olvastam és gondoltam a dolgokat...

Mindig femerült bennem, mitől egyedi, mitől lesz az "enyém" egy adott ékszer, elég-e például,  ha csak a színek, gyöngyök típusa lesz kicsit más, mint a minta szerinti? Van-e az embernek joga (?) értékesíteni bizgenyéit, ha azokat csak "másolta", ámdepláne képről készítette?  (Ez utóbbi néha nem is olyan egyszerű, valljuk meg!)

Aztán arra jutottam, hogy a probléma nyilván ott van, ha valaki más ötletét használja sajátjaként. Ha nem ez a helyzet, akkor bizony minden másokkal megosztott minta, de akár fotó is visszaköszönhet pl. egy meskán. (Ott az egyéni készítés a kívánalom, nem muszáj egyéni ötletnek is lennie. Különben sincs új a nap alatt... Ellenőrízhetetlen, és szerintem szankcionálni sem lehet, ha valaki felrak egy mintát egyéni felhasználásra, aztán azt mégis árulni kezdi másvalaki. Szerzői jog védelme ide vagy oda.)

S hogy miért is írtam ezt ide le? Nos, semmi másért, mert nekem is van Meska boltom, amin már nyitáskor is lamentáltam, legyen-e, és ahol bizony nem csak saját tollakkal ékeskedem... 

Végül úgy döntöttem megpróbálom, mert már szinte mindenkinek ajándékoztam egy csomó kütyüt, és még mindig van egy csomó. Ezt a döntést tovább erősítette, hogy mások -nálam sokkal tapasztaltabb gyöngyözők- boltjaiban is visszaköszön ez az, ami persze senkit nem mentesít semmi alól.
A lényeg persze az lenne, hogy nyilván én sem akarnék senkit megbántani, pláne "meglopni" (ami a mintát illeti), így amit tehetek, hogy az ékszereket nem keresztelem át, és a blogomban a forrást is megjelölöm. Ez a minimum. Más dolog a meska, ahol az ember megjelöli, saját maga készítette (és nem tervezte) az adott terméket. (A vevőt valljuk meg, nem nagyon érdekli, ki tervezte, legalábbis ritka eset, vagy tetszik neki vagy nem az adott dolog. Ha meg érdekli a tervező, az ő boltjába megy.) 
E problémát szerintem most már részben megoldja az alkotók boltja, de ha valaki olyan ügyes, hogy képről is tud fűzni, az ellen nincs "orvosság".

Összegezve még mindig nem  vagyok biztos benne, jól tettem-e amit, és még bizonytalanabbá tettek fenti bejegyzések. 

De elkalandoztam! A blogozás mindenképp marad, hátha valaki kedvet kap vagy blogot készíteni, netán gyöngyözni. A boltot pedig egyelőre nem csukom be, még akkor sem, ha vannak kétségeim. A többit meglátjuk.

2 megjegyzés:

  1. No,már megszegem azt,amit írtam a kommentekkel kapcsolatosan!De Mia!Ügye nem hiszed azt,hogy olyan embereket akarok elbizonytalanítani,(meg egyátalán elbizonytalanítani senkit nem akarok)akik eddig is lelkiismeretesen tették,amit tettek!Kérlek ne haragudj rám,és ne legyenek kétségeid:))És köszönöm,hogy megfűzted a Pola medált,éreztem a mondanivalóját:)És egyébként nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  2. Jaj, drága Panka, dehogy haragszom én! Sőt! Tényleg agyaltam a dolgokon ám korábban is, mert éreztem a visszásságot, mikor boltot nyitottam! (lehet-e?, megharagítok-e ezzel másokat?, stb.) Ezt erősítette meg keserű bejegyzésed, ami kicsit másra helyezi ugyan a hangsúlyt, de éppoly etikai kérdés, és amit továbbra is maximálisan megértek!
    Ugyanakkor az is igaz, hogy mindenki (sajnos) nem lehet olyan kreatív, hogy maga ötleteljen, inkább másol, de azt örömmel teszi. Hogy mehet-e pl. a meskára? Hát...a vevők, és főleg az érintettek eldöntik. Vásárlás illetve "kövezés" útján. :)
    Más:
    Örülök, hogy tetszik Neked is, én is azért fűztem meg, mert azonnal beleszerettem ebbe a mintádba is! :)
    Mit nem hoz magával egy Pola??? :)))
    További szép napot Neked, remélem azóta azért jobb a kedved, hogy aludtál egyet-kettőt!!! ;)

    VálaszTörlés