2011. február 24., csütörtök

Kásagyöngyök méretezése

Konkrétan a golyóburkolás kapcsán merült fel bennem (is), és már nem először, hogy nincs igazi átjárás a cseh és japán kásagyöngyök méreteiben, nálam. Illetve! Nem tudtam, mi minek felel meg, az tiszta volt, hogy nem egyformák a méretek, de hogy is kéne átváltani egyiket a másikába...
Aztán elolvastam a facebookon az egyik kedvenc gyöngylelőhelyem (Wextrade) szösszenetét, mely mindent tisztába tett. Be is illesztem ide szó szerint, mert szerintem nagyon hasznos. Íme:
A cseh kásagyöngyök méretezésével kapcsolatban egy közkeletű félreértést szeretnék eloszlatni. Sokan keresnek nálunk 15/0-ás kásagyöngyöt abból a megfontolásból, hogy ezzel a japán 15/0-ás helyettesíthető.

A cseh és japán kásagyöngyök méretei között ebben az értelemben nincsen átjárás, ha mégis helyettesíteni szeretnénk, akkor a japán 15/0 kásának a cseh 13/0 méret felel meg (1mm-es mindkettő). A 11/0-ás japán kásának a cseh 10/0 felel meg (2mm).

A 15/0-ás cseh kásagyöngynek NINCS japán megfelelője, ez már annyira apró gyöngy, hogy csak nagyon elvetemült gyöngyfűzők használják :)

Másik félreértés, hogy a cseh 13/0 kásagyöngy nem jól használható, mert nem elég nagy a lyuk mérete, ezért választják a japán 15/0-t. Ez nem így van, 12-es Pony tűvel kiválóan lehet használni, tapasztalatból tudom, hogy a 13/0-ás cseh gyöngyön akár négyszer is át lehet fűzni, amire azért viszonylag ritkán van szükség.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése